Roel van Duijn en Ebbe Rost van Tonningen in gesprek

Oud-klasgenoten toen 6 jaar oud. Nu weerzien na meer dan 65 jaar.

Ebbe en Roel over keerpunten in hun leven op 7 februari 2018

Ebbe Rost van Tonningen en Roel van Duijn waren in 1948/49 klasgenoot. Daarna kwamen zij elkaar nooit meer tegen. Pas nu weer in 2018. Met een gemeenschappelijke conclusie. Beiden mannen zien de balans tussen economie en milieu als DE noodzakelijke weg voor ieder mens, ieder bedrijf en DE opgave voor de politiek.

Overeenkomst over het doel niet over de weg.

Ebbe Rost van Tonningen stelde dat de lokale politiek maar ook de landelijke en Europese politiek onvoldoende slagvaardig waren in hun bestuur. Over keerpunten gesproken: De politiek geeft onvoldoende leiding in het omdenken en omschakelen van onze maatschappij naar een milieuvriendelijke economie. Roel van Duijn vindt het vooral belangrijk dat er geen autoritaire maatregelen worden getroffen.

Ebbe en Roel, twee klasgenoten van de basisschool na 65 jaar in gesprek over ‘keerpunten’ in hun leven. De laatste werd bekend o.a. als politiek activist, gemeenteraadslid, wethouder, biologische boer en ook als schrijver, schaker en pianist. Midden zestiger jaren kwam hij vanuit de Provobeweging o.a. met een verziend plan voor de ’witte fietsen’ om de milieuvervuiling tegen te gaan. Roel maakte bijzondere dingen mee. Hij werd ontvoerd en decennia lang door de Nederlandse inlichtingendienst AIVD geschaduwd. Pas veel later werden hem excuses aangeboden.

Ebbe Rost van Tonningen volgde een andere levensweg. Hij koos voor een loopbaan als opbouwwerker en interimbestuurder in verandermanagement. En richtte een eigen lokale politieke beweging op: Beter De Bilt. Ook hij werd gemeenteraadslid en wethouder, schreef boeken. Hij speelt accordeon met als motto: ‘met trekken en duwen komt er altijd muziek uit’.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *