Lijsttrekker krijgt veel steun in protestbijeenkomsten

Nieuwe coalitie negeert verkiezingswinst Beter de Bilt.  

Ebbe: dan maar vrolijk als oppositieleider aan de slag?

Iedereen heeft met eigen ogen kunnen zien hoe de coalitiepartijen na de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014 negeerde. Beter De Bilt kwam van 0 naar 4 zetels en werd daarmee samen met de VVD de tweede partij, na D66 die 6 zetels verwierf. Alle andere partijen kregen minder zetels. Tijdens 2 protestbijeenkomsten na het bekend worden van de coalitievorming zonder Beter De Bilt kwamen in totaal 100 mensen hun steun betuigen voor de lijsttrekker. De daarop aansluitende gemeenteraadsvergadering was bomvol met protesterende burgers die leuzen op borden meedroegen, zoals ‘geen democratie maar oligarchie, ‘verkiezingen een farce’, ‘verkiezingsuitslag vervalst’, ‘stemmen zinloos’ en ‘D66 ga je schamen’. De leuze ‘geen oude wijn in oude zakken’ deed het ook goed, maar was volgens de dragers van die leuze niet persoonlijk bedoeld.

D66: geen gesprek met Beter De Bilt

Frans Poot van D66 werd informateur en formateur en timmerde een coalitie in elkaar van D66, VVD, CDA en Groen Links. Naar Beter De Bilt werd niet eens een poging gedaan om een inhoudelijk gesprek te voeren. Poot meende dat Ebbe Rost van Tonningen te kritisch was naar het financiële beleid van de vorige coalitie, liet hij via de krant achteraf weten. D66 had samen met de VVD en CDA al vóór de verkiezingen een overeenkomst om met elkaar een coalitie te vormen. De verkiezingen leverden alleen een tegenvaller op, want door de winst van Beter De Bilt kregen deze drie partijen geen meerderheid. De VVD was van 6 zetels teruggezakt naar 4 zetels. Dus moest er nog een vierde partij worden gezocht en dat werd Groen Links die zich voor dit spel leende.

Het financiële beleid het breekpunt?

Er is altijd wel een stok te vinden om iemand mee te slaan. Maar de werkelijkheid ligt toch wel heel anders. De coalitiespartijen zijn in 2014 op weg naar een verlies van € 18 miljoen in een tijdbestek van 8 jaar (twee zittingsperioden van partijen als D66 en VVD). Als econoom zal je toch moeilijk kunnen beweren dat daarmee een goed beleid is neergezet. Bij voortzetting van een dergelijk beleid zakt het eigen vermogen van de gemeente onder een aanvaardbaar minimum. Dat tekort aan eigen vermogen moet worden opgevangen door vreemd vermogen, dat in 2014 per jaar al 2,5 miljoen euro kost aan rente. Dat geld gaat dus jaarlijks verloren voor de financiering van voorzieningen in De Bilt! Tel uit je verlies.

Beter De Bilt niet acceptabel?

Toen D66 net bestond en met oprichter Hans van Mierlo het cordon van de gevestigde partijen wilde doorbreken, kreeg hij in 1967 tijdens de verkiezingen 7 zetels. Van Mierlo was erg kritisch naar het bestaande politieke bestel en wilde dat laten ‘ontploffen’. Hij werd in 1967 desondanks in het kabinet Den Uyl opgenomen als een vernieuwende partij. Maar…. omgerekend waren de landelijke 7 zetels van D66 slechts 1 zetel waard in de lokale verkiezingen van De Bilt. Maar D66 in De Bilt gunde de nieuwe partij Beter De Bilt met 4 zetels niet eens een inhoudelijk overleg over de mogelijkheid tot samenwerking.

D66 nu zelf onderdeel van de gevestigde macht

Inmiddels heeft een pionierspartij als D66 uit 1966 niet één van haar kroonjuwelen om de politiek om te turnen, gerealiseerd. De partij is nu zelf onderdeel geworden van de gevestigde macht. Is het angst om haar positie te verliezen? Is het onwenselijk om een nieuwe partij in de keuken van het College van B&W te laten kijken? Gaat het om baantjes verdelen, zoals gebruikelijk is bij landelijke partijen, die nog geen 3 % van de Nederlandse bevolking tot hun leden kunnen rekenen? Niemand kan in de hoofden van deze politici kijken Maar dan verkondigen dat je als D66 en coalitiepartijen een open bestuurscultuur nastreeft is, moet toch wel worden gezien als een gotspe, een ernstige vervorming van de werkelijkheid.

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *