Hollandsche Rading

Aandachtspunten

  • Het dorpshuis, hoe dit minder verliesgevend te exploiteren
  • Verbreding van de A27 met geluidsschermen aan beide kanten
  • De Bosbergschool
  • Uitwerking gebiedsvisie

Geschiedenis

Hollandsche Rading is een dorp in de gemeente De Bilt, in de Nederlandse provincie Utrecht. Op 1 januari 2003 telde Hollandsche Rading 1424 inwoners. Rading heeft de betekenis van lijn of grens. De naam verwijst naar de destijds omstreden grens van Holland en Utrecht. Met name de grens rond het Gooi was in de middeleeuwen aanleiding voor diverse oorlogen. In 1719 bleek het nodig de grens van Eemnes tot Loosdrecht te voorzien van stenen grenspalen, die nu nog bestaan.

Het dorp ligt langs de spoorlijn van Utrecht naar Hilversum en heeft een station (station Hollandsche Rading). De kern Hollandsche Rading is de jongste van de voormalige gemeente Maartensdijk en ontstond na de jaren twintig van de vorige eeuw. Tot 1930 was het voornamelijk heidegebied met een paar verspreid liggende boerderijen en enkele daggeldershuisjes.

Nu

Tegenwoordig is Hollandsche Rading en haar omgeving een dorp met een grote variëteit aan mooie natuur en een zeer geliefd bij recreanten en sporters. Een rustige plek om te wonen en centraal gelegen. Het station is een fantastische voorziening, gezien de omvang van het dorp. En maakt en reizen van en naar Hollandsche Rading erg comfortabel.