De Timpe (1) “Zo ga je niet met burgers en winkeliers om!”

Beter de Bilt wil breed draagvlak voor beeldbepalend gebouw De Timpe.

Beter De Bilt heeft 26 november 2014 een bewonersavond georganiseerd in de Bremhorst te Bilthoven over het bestemmingsplan bedrijventerrein Rembrandtlaan, in het bijzonder over het geplande gebouw ‘De Timpe’, aan de Noordkant van het station Bilthoven. Zo’n 60 burgers en ondernemers bezochten de bijeenkomst. De Timpe omvat een hotelcomplex met kantoren, winkels en appartementen, met eronder een parkeergarage. Het is een strategische plek, een beeldbepalende toegang tot het stationsgebied Bilthoven en het centrum van Bilthoven. Beter De Bilt zoekt naar een breed draagvlak onder alle belanghebbenden en is het niet eens met de eenzijdige besluitvorming van het College van B&W, die de wensen van de projectontwikkelaar volgt. Diverse burgers en winkeliers maken bezwaar tegen de massaliteit van het gebouw en de verkeer aantrekkende werking op een kritieke plaats voor zeer druk fietsverkeer. Daarmee is de verkeersveiligheid in het geding. Winkeliers willen niet dat hier nieuwe concurrerende winkels komen in een toch al verzwakt winkelcentrum

Tekortschietende communicatie

Fractievoorzitter Rost van Tonningen komt tot de conclusie dat de gemeente vooral grote steken heeft laten vallen in de communicatie met burgers en winkeliers: “Door de tekortschietende planning van de gemeente werden bijvoorbeeld in januari 2013 bewonersgroepen en winkeliersverenigingen de dupe doordat zij slechts één week de tijd kregen tussen een informatiebijeenkomst over het bestemmingsplan Rembrandtlaan (waar De Timpe onder valt) en een raadscommissievergadering waar zij hun bezwaren kenbaar konden maken. “Zo ga je niet met burgers en winkeliers om,” aldus de fractievoorzitter. Hij somt nog een recenter voorbeeld op: ”Het College heeft op 2 december 2014 de gemeenteraad geïnformeerd over veranderingen in het ontwerpbestemmingsplan Rembrandtlaan. Daarna werd dit gewijzigde plan doorgestuurd naar de raadscommissie die volgende week samenkomt. Maar de door B&W ingestelde klankbordgroep, een groep van belanghebbenden en omwonenden van de Rembrandtlaan, werd over deze gewijzigde plannen niet gehoord.” De klankbordgroep komt nu op eigen initiatief deze week nog bij elkaar om zich over de wijzigingen te buigen.

Niet tegen De Timpe, wel vóór breed draagvlak

Ebbe Rost van Tonningen is niet tegen De Timpe: “Begrijp me goed, wij zijn blij met een ondernemer die wil investeren!”. “Maar”, legt hij uit: “ wij zijn een groot voorstander van het gebruikmaken van de kennis van burgers en bedrijven”. Met dit in het achterhoofd vindt hij de hele gang van zaken rondom De Timpe een gemiste kans. “Zo’n toegangspoort tot het belangrijkste centrum van de gemeente moet voor iedereen een inspiratiebron en een architectonische parel zijn”. “Daarom willen wij dat de besluitvorming een maand wordt uitgesteld om burgerorganisaties, winkeliers en ook de klankbordgroep de kans te geven een zorgvuldige mening te vormen over het bewuste bestemmingsplan en De Timpe in het bijzonder.” Zo niet dan roept de gemeente zelf over zich af dat belanghebbenden beroep gaan instellen bij de Raad van State. “Waarom zouden wij dat doen als niet serieus is geprobeerd om tot overeenstemming te komen? Wat zit er achter dat B&W dat niet nastreeft?”

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *