Cultuur: Beter De Bilt stelt Uitmarkt voor

Bestaande Kunstmarkt in De Bilt is een mooi platform voor een Uitmarkt

Foto: Een muziekevenement in Maartensdijk

Lichtruim staat onder druk

Beter De Bilt vindt cultuur heel belangrijk en betreurt dat vanaf 2017 in de culturele sector door B&W 7 % bezuinigd wordt. In contacten met culturele instellingen is gebleken dat de organisaties wel met elkaar willen samenwerken, als een kruisbestuiving meerwaarde oplevert. Het nieuwe Lichtruim aan de Planetenbaan is een mooi gebouw, maar Beter De Bilt is bezorgd omdat de hoge huren door culturele instellingen als bibliotheek en het Kunstenhuis moeilijk kunnen worden opgebracht. Door de bezuinigingen zal de druk nog groter worden. Daardoor dreigen niet de culturele activiteiten centraal te staan in de discussie over cultuur maar de kosten en de organisatie van het Lichtruim.

De coalitiepartijen stellen voor om na te gaan of er behoefte is aan een ‘Biltse cultuurfederatie’. Beter De Bilt ziet meer in een Uitmarkt, zoals in Amsterdam jaarlijks plaatsvindt.

Uitmarkt als stimulans voor het culturele veld

Het is hoe dan ook belangrijk dat ‘het culturele veld’ zichzelf zal coördineren. De Uitmarkt blijkt in Amsterdam een succesvolle manifestatie. De viering van 900- jaar De Bilt in 2013 heeft aangetoond dat zoiets ook in onze gemeente mogelijk is. En een deel van het vrijkomende budget van de gesubsidieerde cultuur coördinator, die haar taak dit jaar afrondt, zou aan een Uitmarkt besteed kunnen worden. Dit voorstel zal worden meegenomen in de behandeling van de kadernota in de raadsvergadering van 23 juni van dit jaar, waarin de financiële budgetten worden bepaald.

Kunstmarkt De Bilt een zeer succesvol platform voor cultuur

Het voorstel van de uitmarkt zou mooi passen in de zeer succesvolle Kunstmarkt De Bilt, een jaarlijks cultureel festival dat sinds 2001 te De Bilt (Utrecht) wordt gehouden. Het evenement vindt traditioneel plaats op de tweede zaterdag van september in het Van Boetzelaerpark. Ook in 2016. Tijdens de kunstmarkt zijn er naast vele stands met diverse vormen van kunst ook optredens met muziek, straattheater, poëzie, film, cabaret, dans en andere vormen van recreatie.

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *